DE SLEDEHOND

Een onafscheidbaar onderdeel van het dorpsbeeld vormen ook de honden in het dorp. 's Zomers liggen ze werkloos aan de ketting of slenteren ze vrij rond in het dorp. Iedere familie bezit 8 a 10 huskyhonden. In de winter worden ze weer voor de slede gespannen en zijn ze plots van levensbelang voor de jagers van Sermiligaaq.

 De meeste eskimo-groepen beschikken tegenwoordig over een skidoo, een soort gemotoriseerde slede. De jagers van Sermiligaaq niet. De omgeving is te bergachtig en het zou te gevaarlijk zijn om jaar daar met een skidoo voort te bewegen. De huskyhonden, die zelfs bij temperatuur van -30C, -40C buiten leven, zijn het terrein gewoon en aangepast aan hun omgeving. Instinctief speuren zij de vele gevaren die overal op de loer liggen.
 

Een volgeladen slee kan 400 a 500 kilogram wegen. De Eskimo spant 6 a 12 honden (soms zelfs 16 a 20) voor de slede. De 'leidhond' komt vooraan en krijgt de langste lijn te trekken. Meestal is de 'leidhond' een teef, omdat zij sneller en gemakkelijker leert gehoorzamen. Door hun harde leven worden husky's niet oud. Na vijf jaar zijn hun longen stuk. Als een hond zwak wordt, dan wordt hij meestal door zijn meester afgemaakt. Op dit gebied kent de Eskimo geen sentimentaliteit. Hij kan zich trouwens ook niet veroorloven om zwakke honden te voeden.


 

Klik hier voor:
De ijsbeer
Andere dieren